De otänkta konsekvenserna av att ha stora bilar på våra gator

Den pågående trenden med större och tyngre fordon har inte bara påverkat miljön genom ökad bränsleförbrukning och emissioner, utan också bidragit till ökad slitage på väginfrastrukturen och förändrat stadsbilderna. De stora SUV:arna och lastbilarna dominerar nu vägarna, vilket ställer högre krav på bredd och bärighet på våra vägar och broar, samtidigt som de bidrar till högre bullernivåer och säkerhetsrisker i trafiken.

Återkommande diskussioner om bilarnas påverkan på miljön brukar oftast fokusera på utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Ett mindre belyst, men lika viktigt, område är bilarnas slitage och nedbrytning som leder till mikroplaster från däck som förorenar vår stadsnatur. Detta är en betydande miljörisk som behöver hanteras med lika stor allvar som utsläppen av växthusgaser.

En aspekt av problemet med större bilar är den ökade belastningen på varje axel, vilket leder till snabbare nedbrytning av vägytor. Detta fenomen förklaras genom den så kallade fjärde maktslagen, som säger att vägslitage ökar i fjärde potensen av axelvikten. Därför är det inte bara bilens totala vikt som är problematisk, utan även hur denna vikt fördelas över bilens axlar.

image

Elektriska fordon (EV) har ofta presenterats som ett miljövänligt alternativ till de traditionella bilarna med förbränningsmotor. De är dock generellt tyngre på grund av batteriernas vikt, vilket ironiskt nog leder till en ökad belastning på infrastrukturen – precis som deras motparter med förbränningsmotor. Det är därför viktigt att framtida design av EVs inte bara fokusera på emissioner utan även på fordonens totala miljöpåverkan, inklusive deras fysiska påtryckningar på vägar och broar.

Ett potentiellt policyförslag för att hantera denna dåliga utveckling är att införa en skatt baserad på axelvikten, som skulle motverka tillverkningen och användningen av tunga och stora fordon. En mer progressiv beskattning av tyngre fordon kan både minska deras antal på vägarna och stimulera utveckling och användning av lättare fordonstyper.

Det finns ett motsägelsefullt förhållande mellan behovet av större bilar och faktiska behov hos de flesta användare. Stationvagnar skrotades till förmån för större SUV:er och pickups inte på grund av en genuin efterfrågan utan snarare på grund av en felaktig ekonomisk ekvation gynnad av bilindustrin och marknadsföring. En återgång till mindre och mer bränsleeffektiva bilar skulle kunna lindra många av de problem vi ser idag med stora fordon.

En omfattande reform av fordonspolitiken, som prioriterar miljöegenskaper och säkerhet över kortsiktiga ekonomiska och industriella intressen, kan vara nyckeln till en hållbar trafik- och miljöframtid. Detta betyder att lyfta fram och regulera egenskaper hos fordon som direkt påverkar både människors hälsa och miljön, snarare än att fortsätta subventionera en ohållbar bilindustri.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *